06.06.2008

Maramures

Sighetul Marmatiei



Am ajuns la Sighetul Marmatiei pe la amiaza. Orasul, situat la confluenta Izei cu Tisa, este centrul cultural si economic al Maramuresului istoric. Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei era deschis iar dupa ce am platit o taxa de intrare, insotiti de un ghid, am facut turul inchisorii. Informatiile si locurile prezentate de ghid, ne-au facut sa avem pielea de gaina si sa ne inchipuim pentru cateva momente durerea si zbuciumul avut de acei oameni inchisi pentru ca aveau alte vederi decat cei aflati atunci la putere.
In 1950 - la inchisoarea din Sighet sunt intemnitati tinerii opozanti liceeni, ministri, sefi de guvern, liderii partidelor istorice, generali, academicieni si oameni de cultura, episcopii bisericii greco-catolice, opozanti ai instalarii comunismului in Romania.


Lupta pentru libertate, pentru libera exprimare a gandurilor si pentru o viata mai buna a fost pusa la grea incercare. Marilor nostri oameni de litere si istorie, le-au fost interzise zeci de volume. Lui Nicolae Iorga i-au fost interzise peste 200 de lucrari, lui Eminescu peste 30,
lui Goga peste 20 si lista poate continua.


Celulele mici, paturile reci, peretii ingusti erau tot ce mai aveau acei ce zeci sau sute de zile sau aflat incarcerati in nordul tarii. Curtea interioara, stajuita de ziduri inalte era la fel de mica.La iesire am avut ocazia sa stam de vorba cu cativa din cei care au avut parte de astfel de umilinte.Ei pot spune ca au inviat a doua oara.Acum acele ziduri vechi ne pot face pe noi sa intelegem mai bine istoria poporului roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu