22.04.2020

CLASA X - REGIUNI INDUSTRIALE

STUDIU DE CAZ: O REGIUNE INDUSTRIALĂ



Regiunea industriala Rhin-Ruhr

Localizare:
Este situata în Europa, în partea de Vest a Germaniei, pe râul Ruhr, afluent al Rinului.
Se afla la contactul zonei de câmpie cu cea de dealuri joase.


Vârsta:
Este una din cele mai vechi regiuni industriale de pe glob. A apărut la scurt timp după declanșarea revoluției industriale.

Factori genetici:
Existenta unor mari zăcăminte de cărbuni, bazinul Ruhr fiind cel mai mare bazin carbonifer din Vestul Europei.

Un alt factor, existenta minereurilor de fier în apropiere (în Alsacia și Lorena)
Pe baza acestor resurse s-au dezvoltat inițial industria minieră, industria siderurgică, industria constructoare de mașini și în timp toate celelalte ramuri industriale. În ultimul timp, carbochimia a fost înlocuită de petrochimie și de ramuri ale industriei de vârf.

Caracteristici:
  • Existența unor căi de comunicație dezvoltate și diversificate, și anume: Fluviul Rin cu cel mai mare port fluvial din lume Duisburg.


  • 8 magistrale rutiere și 4 magistrale feroviare
  • O rețea densă de conducte care transportă petrolul importat din porturile Rotterdam și Wilhelmhaven, și gazele naturale din Olanda sau din zăcămintele norvegiene și britanice din Marea Nordului. 
  • Este cea mai populată regiune a Germaniei. Principalele centre sunt Dortmund, Dusseldorf, Bochum, Essen (în imaginile de mai jos).






       În ultima vreme, serviciile au crescut spectaculos, depășind industria prelucrătoare din punct de vedere a ponderii în produsul intern brut și procentului populației angajate.


 Dragi elevi, vă rog să urmăriți săptămânal acest blog, pentru a vedea eventualele postări ce țin de clasa voastră (V, VI, VII, VIII, IX, X, XI). Acolo unde sunt aplicații, rezolvați-le, pentru ca la întoarcerea la școală să puteți fi notați.😊 Astfel totul ar fi mult mai ușor ulterior. Spor în tot ceea ce faceți!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu