24.02.2009

Universul

Cometa LU LIN

Marti, 24 ian 2009, corpul ceresc botezat Lu-Lin a fost la doar 61 de milioane de kilometri de noi, adica o nimica toata raportat la scara sistemului solar.

Momentul in care cometa Lu-Lin a trecut in drumul ei prin cel mai apropiat punct de planeta noastra se intampla la 5:00 dimineata. La acea ora, distanta dintre stea si Pamant reprezenta jumatate din distanta dintre noi si soare.

Vorbim despre un corp ceresc foarte frumos - este verzui datorita gazelor de la suprafata, iar una dintre cozi este indreptata in directia de mers. Se pare ca aceasta cometa viziteaza sistemul nostru solar pentru prima data.

Inca o curiozitate care le-a atras atentia astronomilor este si ca Lulin graviteaza in jurul Soarelui contrar sensului planetelor din sistemul solar. Lulin a fost descoperita in 2007 de catre astronomii Ye Quanzhi si Lin Chi-Sheng de la Observatorul Lulin Obser­vatory din Taiwan.

De cand au descoperit-o pe Lu-Lin, astronomii nu si-au mai luat ochii de pe cer. Daca in 10 ianuarie cometa a fost in punctul cel mai apropiat de soare - la 90 de milioane de kilometri distanta, pe 24 februarie corpul stralucitor s-a apropiat teribil si de pamant.

Potrivit specialistilor cometa s-a format undeva in afara sistemului solar. A fost descoperita de un tanar chinez in 1997 care a studiat o poza facuta in Taiwan la observatorul Lulin. Aviz romanticilor, si nu numai, Lu-lin poate fi urmarita in fiecare seara, pana la sfarsitul lunii martie.









Cometele sunt corpuri cereşti mici care se rotesc în jurul unui Soare. În mod normal este vorba de Soarele Sistemului nostru Solar. Majoritatea cometelor sunt formate din trei părţi:

  • un nucleu central, solid, alcătuit din gaze îngheţate, care inglobează pietricele şi praf
  • o coamă rotundă sau cap care înconjoară nucleul, formate tot din gaze şi particole,
  • şi o coadă lungă de gaze şi praf în prelungirea capului. Coada poate atinge o lungime de câteva sute de milioane de km.

Multe comete trec prin zonele marginale ale Sistemului Solar. Uneori, unele din ele ajung totuşi şi în apropierea Soarelui, unde capetele lor luminoase şi cozile lor lungi şi strălucitoare constitue o imagine spectaculoasă. Majoritatea cometelor se apropie de Soare doar pentru o scurtă perioadă de timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu