18.07.2009

Moldova

Manastirea Voronet

Ctitorie a lui Stefan cel Mare, a fost ridicata in 1488 in doar 4 luni si jumatate. Are hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.







Curtea interioara este destul de mica si e inconjurata de un zid de piatra. O data cu noi au ajuns si patru autocare venite din alte parti ale tarii, iar in parcarea din apropiere era plin de masini. Drept e ca era duminica iar slujba era pe sfarsite. Multime de norod venit sa vada "Capela Sixtina a Orientului".





In fresce predomina albastru (vestitul albastru de Voronet) si verdele.



Pe fatada de vest e pictata scena "Judecatii de Apoi" renumita in intreaga lume.





Imagini de pe peretele de vest, secvente din scena" Judecatii de Apoi".











Pictura interioara e de pe vremea lui Stefan cel Mare. In pridvor picuta reprezinta calendarul crestin ortodox. In stanga usii de la intrare este pictat Sfantul Cuvios Daniil Sihastru iar deasupra usii Icoana "Deisis". Tot in interior se afla mormantul mitropolitului Grigore Rosca si mormantul sihastrului Daniil. De asemenea jilturile si stranele sunt din secolul XVI iar catapeteasma( iconostasul) e facut din lemn de tisa aurit.



Pictura exterioara e de pe vremea lui Petru Rares (fiul lui Stefan) fiind socotita "cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti".







Intrarea in manastire vazuta din interior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu