18.07.2009

Moldova

Manastirea Sucevita

Dateaza din 1582 din timpul domnitorului Petru Schiopul, in realitate fiind ctitorie a familiei Movilestilor sec. XVI-XVII. Are hramul Invierea Domnului.
Legenda spune ca o femeie pentru rascumpararea unor pacate a adus cu carul ei tras de boi, timp de 30 de ani piatra pentru constructie.







Incinta are forma unui patrulater (100x104m) cu ziduri inalte de 6m si groase de 3m prevazute cu contraforturi, metereze, drum de straja, 4 turnuri de colt si unul cu paraclis peste gangul intrarii (avand stema Moldovei).




Edificiul de mari proportii pastreaza planul trilobat si stilul statornicit in timpul lui Stefan cel Mare cu pridvor inchis. Planul trilobat/triconic are trei incaperi:
-pronaos (tinda);
-nava (naos cu abside laterale cu turla);
-altar.





Pe peretele nordic: Scara virtutilor (banuiesc ca e cea de sus) iar alte scene celebre : Rugaciunea tuturor ingerilor.

A fost pictata in fresca de Ioan Zugravul si fratele sau Sofronie si se pastreaza in forma originala, cea mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti. Predomina verdele si rosul in pictura exterioara.





In gropnita sunt inmormantati Ieremia si Simion Movila.









Nicaieri nu mi s-a parut asa frumos impodobita icnoana Maicii Domnului ca aici. Verdele acela cusut cu atata maiestrie... Si in catapeteasma sunt cele doua culori: verde si rosu.





Imagini din curtea interioara.





Pictura exterioara.













Intr-o incapere a manastirii podoabe vechi de o rara frumusete. Nu am avut voie sa facem poze (cateva pe furis-nu e frumos dar asta e) asa ca aceste amintiri le pastram pentru noi. Tot aici am gasit o alta icoana a Maicii Domnului frumos impodobita pe margini, de aceasta data in/cu lemn.





Cum bisericile unesc pamantul cu cerurile (asa pare privita de jos in sus).







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu