18.07.2009

Moldova

Cetatea de Scaun a Sucevei




Spre intrarea in cetate pe langa santul de aparare.Intrarea se face pe un pod sprijinit pe un pilon.




Panorama asupra portii de intare si asupra unuia dintre turnurile de aparare.



Mentionata pentru prima data intr-un document la 10 februarie 1388, a fost construita in timpul domniei lui Petru I Musat(1375-1391). Constructia initiala este de plan rectangular, cu latura de sud de 36 m si cea de est de circa 40 m. La capetele si la mijlocul fiecarei laturi se gaseau turnuri de aparare de forma patrata.
Odata cu cresterea pericolului otoman si cu perfectionarea tehnicii militare, se impunea intarirea cetatii, pentru a-i mari capacitatea de aparare.



Stefan cel Mare este cel care resteaureaza incaperile din interior si adauga zidul de incinta, care inconjoara fortul asemeni unui inel. Zidul de incinta a fost construit in doua etape: in prima etapa, inainte de anul 1476 se construieste un zid lat de 1,5 m , intarit cu turnuri patrate, in a doua etapa, inainte de anul 1497, se adauga la primul zid, un al doilea, lat de 2 m, iar turnurile patrate devin semicirculare.







In interiorul cetatii se aflau incaperi pentru soldati, camere pentru domn si familia sa, un paraclis, depozite de alimente si munitii.





Santul de aparare, mult largit, merge pe trei laturi: est, sud, vest si cum latura de nord este un promontoriu, santul nu a fost umplut cu apa.



Cetatea de Scaun de la Suceava a fost supusa unor puternice asedii in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1476, 1485, 1497), fara a putea fi cucerita. Doar tradarea boierilor face posibila ocuparea cetatii in anul 1538, de catre otomani. In timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu (1564-1568) din dispozitia turcilor Cetatea de Scaun a Sucevei este incendiata, iar capitala este mutata la Iasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu