Cetatea Neamțului
Cetatea Neamțului se află în orașul Târgu Neamț, scăldat de apele Ozanei, "cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul".
Construcția s-a făcut în două etape:
- prima, prin construirea unui fort pătrat cu fundația construită în trepte pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m și cu înălțimea de 12 m prevăzute cu creneluri și 4 turnuri de apărare în colțuri. În exterior zidurile erau susținute de 15 contra-forturi puternice și impunătoare;
-a doua etapă, în timpul lui Ștefan cel Mare când s-a adăugat curtea exterioară de 800 m pătratâți și a fost ridicată o nouă centură de ziduri.
În jurul cetății s-a săpat un nou șanț de apărare adânc de 10 m și lung de 25 m peste care s-a construit un pod arcuit sprijinit pe 11 piloni de piatră.
Intrarea în cetate.
Interiorul cetății.
În 1476, sub domnia lui Ștefan cel Mare, a făcut față atacurilor lui Mahomed II, zis Cuceritorul, care avea o armată de 200.000 de oameni. Nici nu e de mirare când am văzut unde e "cocoțată". Mă gândesc că în acea perioadă accesul era și mai greu.
Priveliștea care se vede de sus de pe platforma cetății. Poți zice: "Ștefan vede de aici hotarele țării și pe oricine încearcă să le atace. Astfel e pregătit cu mult timp înainte."
Un alt moment, dintre cele mai importante, este 1691 când cetatea a rezistat în fața atacurilor armatei poloneze conduse de Ioan Sobieski. Doar 19 apărători au făcut față timp de 4 zile asediului. Răniți, au predat cetatea datorită unei scrisori false. Faptele lor de vitejie sunt descrise de Costache Negruzzi în "Sobieski și românii".
si eu vreau sa vad cetatea
RăspundețiȘtergerevi cu noi?
da cand?
RăspundețiȘtergerein orice caz e foarte frumoasa
va pup