19.07.2009

ROMÂNIA Moldova

Cetatea Neamțului





            Cetatea Neamțului se află în orașul Târgu Neamț,  scăldat de apele Ozanei, "cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul".



             Construcția s-a făcut în două etape:
- prima, prin construirea unui fort pătrat cu fundația construită în trepte pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m și cu înălțimea de 12 m prevăzute cu creneluri și 4 turnuri de apărare în colțuri. În exterior zidurile erau susținute de 15 contra-forturi puternice și impunătoare;
-a doua etapă, în timpul lui Ștefan cel Mare când s-a adăugat curtea exterioară de 800 m pătratâți și a fost ridicată o nouă centură de ziduri.





               În jurul cetății s-a săpat un nou șanț de apărare adânc de 10 m și lung de 25 m peste care s-a construit un pod arcuit sprijinit pe 11 piloni de piatră.





Intrarea în cetate.







Interiorul cetății.



         În 1476, sub domnia lui Ștefan cel Mare, a făcut față atacurilor lui Mahomed II, zis Cuceritorul, care avea o armată de 200.000 de oameni. Nici nu e de mirare când am văzut unde e "cocoțată". Mă gândesc că în acea perioadă accesul era și mai greu.



          Priveliștea care se vede de sus de pe platforma cetății. Poți zice: "Ștefan vede de aici hotarele țării și pe oricine încearcă să le atace. Astfel e pregătit cu mult timp înainte."





           Un alt moment, dintre cele mai importante, este 1691 când cetatea a rezistat în fața atacurilor armatei poloneze conduse de Ioan Sobieski. Doar 19 apărători au făcut față timp de 4 zile asediului. Răniți, au predat cetatea datorită unei scrisori false. Faptele lor de vitejie sunt descrise de Costache Negruzzi în "Sobieski și românii".







2 comentarii: