18.07.2009

Moldova

Manastirea Putna

Manastirea de suflet a lui Stefan cel Mare (asa consider, deoarece aici este si inmormantat) purtand hramul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. A fost construita intre 1466 si 1469, astfel ca de la sfintire din 1469 si pana azi 2009 se implinesc exact 540 de ani.










Intrarea se face pe sub un arc boltit, pe a carui fatada estica se afla stema Moldovei de la 1471.





Imagini din interiorul manastirii. E manastire de calugari.









La exterior biserica este incinsa cu un brau rasucit in torsada simbolizand Preasfanta Treime, motiv ce se regaseste si in ornamentatia interioara.





Biserica este alcatuita din cinci incaperi: pridvor, pronaos, gropnita(camera mormintelor), naos, altar. Se regasesc elemente de arhitectura bizantina, gotice si renascentiste.





Mormatul Mitropolitului Sucevei, Prea Sfintitului chir Teoctist, raposat in anul 1478.





Morminte ale familiei.



Mormintele Mariei si a lui Bogdan, fii lui Stefan.





Mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant. Stefan, nascut in 1435, este fiul lui Bogdan al II lea, iar la 12 aprilie 1457 ajutat de Vlad Tepes infrange pe unchiul sau Petru Aron si este uns domn la locul ce se numeste pana azi Dereptate. Moare la 2 iulie 1504 dupa o domnie de 47 de ani si 3 luni.





Momentul in care Stefan cel Mare daruieste Maicii Domnului biserica respectiv manastirea Putna.



Icoana lui Daniil Sihastru cel care l-a sfatuit de nenumarate ori pe Stefan. Este inmormantat la Voronet dar la Putna se gasesc moaste al marelui duhovnic "un deget". Nu departe de manastire se afla chilia sa, la aproape un kilometru.
Tot aici se afla inmormantata si prof. academician Zoe Dumitrescu Busulenga -Maica Benedicta-decedata in 2006.





Catapeteasma bisericii.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu